Maalämpöä käytetään usein sekä lämmittämiseen että jäähdyttämiseen, jolloin maalämpökaivon sijaan voidaan puhua energiakaivosta. Energiakaivon perustamiselle haetaan joko erillinen toimenpidelupa tai poraamisen edellytykset varmistetaan rakennusluvan hakemisen yhteydessä.
Maalämpökaivotyömaiden vesien käsittely, vesien hallinta ja poisjohtaminen tulee suunnitella etukäteen ennen maalämpökaivojenporauksien aloittamista. Suunnittelu jää urakoitsijan vastuulle, mutta työ on tehtävä tilaajan toiveiden mukaisesti. Poraustöiden tilaajan eli esimerkiksi pientalon haltijan tulee osata velvoittaa urakoitsijaa hoitamaan porausvesien käsittely asianmukaisesti.
Maalämpökaivon porauksessa syntyvä karkea kiviaines sekä veden ja kiintoaineenmuodostama liete tulee käsitellä siten, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle, naapureille tai viemäriverkolle. Vesistöön laskettava käsitelty porausvesi ei saa olla luonnonvesiä laadullisestihuonompaa. Kiviainesta tai lietettä ei saa johtaa sellaisenaan suoraan vesistöön, mereen, ojaan, kadulle, hulevesijärjestelmään ja seka- tai jätevesiviemäriin. Lisäksi pintaveden pääsy energiakaivoon on estettävä tiiviillä kaivo- tai kansirakenteella, jotta pohjavesi ei saastu. Syvien energiakaivojen poraaminen ei ole lainkaan mahdollista tärkeillä pohjavesialueilla. Käytä hyväksesi näitä tietoja, jotta osaat vaatia urakoitsijaa rajoittamaan työn ympäristöhaittoja.