Pientaloalueilla rakentamista valvoo kunnan tai kaupungin rakennusvalvontaviranomainen ja rakentamisen määräykset annetaan kunnan rakennusjärjestyksessä. Myös rakennusluvat määrittelevät hulevesien hallintaa pientalotonteilla. Kiinteistöillä hulevesien hallinnan suunnittelu on hyvä liittää rakennusvaiheen piha- ja LVI-suunnitteluun. Hulevesirakenteiden toteuttamiseen on suositeltavaa käyttää ammattilaissuunnittelijoita ja toteuttajia, jotta kaikki toimii tarkoituksenmukaisesti. Uudisrakentamisessa hulevesien hallintaan liittyvät asiat käsitellään rakennusluvassa.
Rakentamisen aikana suurilla työmailla syntyy paljon hulevettä. Työmaalle kertyy sade- ja sulamisvesiä ja pinta- ja pohjavedet voivat purkautua tai suodattua alueelle. Veteen sekoittuu usein työmaalta peräisin olevaa kiintoainetta ja rakenteista ja varastoiduista materiaaleista ravinteita ja metalleja. Työkoneista ja niiden pesusta voi huuhtoutua myös öljyä ja kemikaaleja. Työmaavedet ovat likaisia ja niiden aiheuttama kuormitus voi olla haitallista vastaanottavalle vesistölle.
Työmaiden vesien hallintaa ohjataan pääasiassa kuntien laatimilla työmaavesiohjeilla (huom. tällä hetkellä vain Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen), joissa voidaan esittää laatuvaatimuksia poisjohdettaville vesille ja keinoja työmaavesien hallinnalle. Nämä keinot jakautuvat eroosionhallintaan, mikä on työmaavesienhallinnassa ensisijaista, ja työmaavesien käsittelyyn. Käsittelytapoja ovat suodattaminen, laskeuttaminen, kemiallinen saostaminen ja neutralointi. Eroosionhallinnassa kasvillisuuden säilyttäminen on kustannustehokas työmaavesien hallintatapa. Työmaalta poisjohdettavan veden laadun kriteerit on syytä määrittää läheisen, vastaanottavan vesistön herkkyyden perusteella.
Työmaiden aiheuttama kiintoainekuormitus vesiin on jopa 10–20-kertainen maanviljelysmaihin verrattuna. Näin ollen kaupungeissa on havahduttu työmaavesien aiheuttamiin määrällisiin ja laadullisiin haasteisiin. Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien sekä HSY:n yhdessä laatima uusi työmaavesiohje tarjoaa nyt keinoja työmaavesien hallintaan sekä ohjearvot päästöille. Pääkaupunkiseudun työmaavesiohjeet eivät koske pientaloja, mutta niistä on hyvä ottaa oppia myös pientalojen rakentamiseen.