Vesistöseminaari veden äärellä

Päivitetty: 23.08.2024

Kymijoen vesi ja ympäristö ry järjesti Strömforsin Ruukin Salissa keskiviikkona 21.8.2024 Vesistöseminaarin. Tapahtuma oli osa Uudenmaan vesistökunnostusverkoston toimintaa.

Vesistöseminaari pidettiin kauniissa Störmforsin Salissa. Paikalle kokoontui mukava määrä väkeä kuuntelemaan illan monipuolisia esityksiä. Strömforsin Ruukki sijaitsee Kymijoen varrella ja Salin ikkunoista avautui kaunis näköala rantaan. Ennen varsinaista seminaaria oli mahdollisuus osallistua Marjut Ståhlin mielenkiintoiselle opastetulle kierrokselle Strömforsin Ruukin alueella. Maittavasta kahvitarjoilusta vastasi paikallinen Strömfors Bed & Bistro.

Vesistöseminaarissa esiintyivät vasemmalta alkaen Matias Hyrsky, Juha Niemi, Niklas Grönroos, Sam Vickholm, Kimmo Karell ja Aleksi Uusitalo. Kuva: Laura Parkko

Seminaarin puheenjohtajana toimi Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n toiminnanjohtaja Esa Korkeamäki. Ensimmäisenä puheenvuoro luovutettiin Strömforsin Ruukin Aleksi Uusitalolle. Uusitalon perhe omistaa merkittävän osan Strömforsin ruukin alueenkiinteistöistä ja vastaa niiden vuokrauksesta Strömforsin Yrityspuisto Oy:n kautta.

Strömforsin ruukki tarjoaa kävijöilleen historiaa huokuvan ja unohtumattoman ympäristön vierailukohteena ja liiketoiminta ympäristönä. Historialliset tarinat kietoutuvat taidokkaasti alueen ainutlaatuisiin elämyksiin ja nähtävyyksiin. Vesistö kuuluu vahvasti alueen historiaan ja tarjoaa edelleen monipuolisia mahdollisuuksia asukkaille, harrastajille ja matkailijoille.

Tutkija Matias Hyrsky vastaili kuulijoiden kysymyksiin kala-asioissa. Kuva: Laura Parkko

Kymijoen vesistö- ja kalastotutkimuksista informatiivisen esityksen piti Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkija Matias Hyrsky. Yhdistyksen palveluihin kuuluvat muun muassa kalastotarkkailut ja -tutkimusten osalta poikastuotantoselvitykset ja kalastuskyselyt, vaelluskalojen laskurit ja videoinnit, kalakantojen kaikuluotaukset, kalojen käyttökelpoisuuden arvioinnit sekä sähkökalastukset ja koeverkkokalastukset.

Kokemuksia vesistökunnostuksista kertoi Juha Niemi, joka työskentelee toiminnanjohtajana Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry:llä. Niemi kertoi puheenvuorossaan, että paikallisten kiinnostus ja aktiivisuus on suojelutoimissa avainasemassa ja aloitteet kunnostuskohteista tulevatkin usein asukkailta.

Mielenkiintoisen esityksen kipsin käyttämisestä vesiensuojelussa piti seminaarissa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen erityisasiantuntija Niklas Grönroos. Kipsikäsittelyllä voidaan vähentää merkittävästi pintamaan eroosiota sekä fosforin ja hiilen huuhtoutumista pelloilta. KIPSI-hankkeeseen voi tutustua tarkemmin ELY-keskuksen sivuilla.

Asiantuntevan esityksen maatalouden tukimahdollisuuksista vesiensuojelussa antoi maaseutupäällikkö Sam Vickholm Loviisan kaupungilta. Kaupungin, ELY-keskusten ja paikalliskehittäjien lisäksi vinkkejä voi löytyi Neuvo 2030 -kautta. Neuvo-palvelua voi käyttää esimerkiksi pohdittaessa viljelysuunnittelua, turvepeltojen ilmastoviisasta viljelyä, maan vesitaloutta tai tukiratkaisuja.

Seminaarin lopuksi Kymijoen vesi ja ympäristö ry;n Summajoen kunnostushankkeen projektipäällikkö Kimmo Karell kertoi droonien käytöstä vesistötutkimuksen apuna. Droonia voidaan käyttää esimerkiksi vesiensuojelurakenteiden kuntotarkastuksissa, tiedotuksessa, vesistöjen rantakasvillisuuden ja vyöhykkeisyyden kartoituksissa sekä niittojen suunnittelussa. Droonia voidaan hyödyntää myös viljelysmaiden tarkistamisessa ja karjan seuraamisessa laidunalueella.

Kymijoen vesi ja ympäristö kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia, esittelijöitä sekä paikallisia kylätoimijoita ja yrittäjiä avusta tapahtuman viestinnässä ja toteutuksessa.

 Voit tutustua illan esitysten materiaaleihin täältä:


 

Uudenmaan vesistökunnostusverkosto

Uudenmaan vesistökunnostusverkostoa koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY). Muut toimijat ovat Uudenmaan ELY-keskus, Hämeen ELY-keskusVantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ryKymijoen vesi ja ympäristö ry ja Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry.

Uudenmaan vesistökunnostusverkosto -projekti kokoaa uudella tavalla yhteen erilaisia vesistöjen tilaan vaikuttavia toimijoita, jotta vesien- ja merenhoidon toimenpiteet saadaan käytäntöön.

Projektissa tunnistetaan keskeiset vesistökunnostusten sidosryhmät ja parannetaan yhteistyötä valtakunnallisten ja alueellisten toimijoiden välillä tapaamisten, tiedonvaihdon ja uusien hankkeiden avulla. Lisäksi tuetaan ja edistetään vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelmien tavoitteiden toteutumista muun muassa kuntakohtaisilla vesienhoidon toimenpideohjelmilla, antamalla asiantuntija-apua paikallistoimijoille sekä viestimällä ja tiedottamalla aktiivisesti vesien tilasta ja toimenpiteistä.

LUVY koordinoi projektin koko Uudenmaan kattavaa yhteistä osuutta. Sen lisäksi jokaisella alueellisella vesiensuojeluyhdistyksellä on omalla toiminta-alueellaan erilliset osuudet.

 

Arkistot

Kategoriat